Bahan-bahan
- 1 ekor ikan merah/tenggiri/pari/ (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 4 ulas bawang merah-ditumbuk
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- 2cm kunyit hidup-ditumbuk
- 1 btg serai dititik
- 3 btg daun kesum
- 1 bunga kantan-dibelah dua
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
- 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
- garam dan gula (ikut rasa)
- minyak masak
- sedikit belacan
Cara-cara
- Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
- Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
- Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
- Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.
Selamat menjamu selera...
No comments:
Post a Comment